Seniorklubbens udflugt d. 26. maj til Geografisk Have og Trapholt i Kolding.

       Seniorklubbens udflugt til Kolding fandt sted på en stille gråvejrsdag med et par lette, men forbigående byger – et godt vejr til en gåtur i den geografiske have i Kolding og derefter museumsbesøg på Trapholt.

        Vi var 15 medlemmer af seniorklubben, der mødtes ved indgangen til Geografisk Have kl. 10. Turen blev ledet af en veloplagt guide med stor viden om og glæde ved de mange planter, som dette fine område byder på. Området er på 12 ha, beliggende på en let skrånende grund. Oprindelig blot en almindelig planteskole, grundlagt i 1917. Men dennes ejer Aksel Olsen var engageret i eksotiske planter, og testede disse for deres egnethed til dyrkning i Danmark. Af denne interesse udsprang planen om at indrette en have med områder for planter fra de forskellige verdensdele. Især Kina og Japan, i det hele taget Asien, har fået store arealer.  Derudover er haven i nyere tid blevet udvidet med en rosenhave, nogle temahaver og en dyrefold. At der var mange børn i haven, kan ikke overraske!

      Vi lagde ud med at bese den kinesiske afdeling.  Herlige træer med sjove uregelmæssige stammer og fint let løv danner en indgang her. Vi så kejsertræer og duetræer med deres smukke hvide blade samt tempeltræer. De sidste to er urgamle træer. Duetræet er en tertiær art, som har overlevet og er blevet opdaget og hjembragt til Europa i midten af 1800-tallet. Også den fine vandgran med den lette krone og de flade bløde nåle, der ligner blade, ses her. Det er et træ, som man kendte fra fossile aflejringer i kullag, og som man mente uddødt for 100 millioner år siden. Men i 1940’erne blev det genopdaget i Kina og ligeledes bragt til Europa. I dag ses det i mange haver.

       Overalt i den kinesiske afdeling af haven ser man flotte plantninger af rhododendron, også denne oprindelig en kinesisk vækst.  Ikke at forglemme de mange bambus samt naturligvis en række andre buske, blomster og træer. Vi blev lidt overraskede over hvor mange af de almindelige parcelhushaveplanter, der faktisk har deres oprindelse i Kina!

        Fra Japan-området kan fremhæves de fine japanske løn, hjertetræet og koreakornel.  Fra Nordamerika-området de høje nåletræer.

        Turen forløber i let kuperet terræn med vekslen mellem lukkede og åbne områder, hvorfra der er udsigt til det omkringliggende landskab. På behagelige ”trampestier”, som det gør godt at færdes på.

        Fra de mere skovagtige områder nåede vi nu til rosenhaven og temahaverne, som med deres mere regelrette anlæg giver en god kontrast til de første. Her kan især fremhæves krydder- og lægeurtehaven, der med dens små geometriske bede under pergolaer med slyngplanter giver mindelser om en gammeldags klosterhave.

        Derfra gennem området med dyrefold og livlige børnehavebørn til turens endemål: Frokost i restaurant ”Den gyldne hane” – en smuk gammel stråtækt bindingsværkbygning med stil over så vel omgivelser som menu!

        Så var det tid til kunsten. På Trapholt leverede Ole interessante fortællinger om billederne fra kunstnergruppen ”Violet Sol”, som han en overgang var medlem af. I samlingen er der også et fint maleri af Ole, som det var spændende at kunne kommentere og få kunstnerens eget bud på.   De andre udstillinger gik vi let hen over for at tage kurs mod cafeteriet med den flotte udsigt til museets haveanlæg. En kop kaffe og kage her som afslutning på en god dag.  

        Og så var det tid til afgang mod Sønderborg.  PS. Nogle af os i Kaares nye elbil, en drøm af et køretøj, som vakte berettiget interesse og krav om prøveture hos især de mandlige deltagere i turen! ”So ein ding müssen wir auch haben” var der vist nok et par stykker, der tænkte!

       Vi har haft en dejlig dag med frisk luft, behagelig motion og godt selskab! 

                                                                                                                                       Kirsten M. N.

Kilde: Vores guide samt brochure fra Geografisk Have.